Ce mai e şi cu acest blog

Poveştile de la Panticeu sunt prima ciornă, brută şi neprelucrată a unui text mai amplu pe care îl vreau aşezat într-o carte, dar până acolo mai este cale lungă. Pentru un cititor care nimereşte pe acest blog pentru prima oară, nu ştiu dacă nu e mai recomandabil să le ia de la început, altfel e destul de complicat. Pe scurt: poveştile acoperă două momente din viaţa personajelor, primul fiind un final al secolului al XIX-lea, iar a doua parte sărind două decenii înspre începutul secolului XX. Până acum, se tot încurcă iţele primei părţi.  Ma prinde foiletonul, postările mici, care fiecare trebuie să conţină un element ce duce povestea mai departe. În foileton nu e vreme de pierdut, nici de dat ochii peste cap, nici de rătăcit în subiectivităţi alambicate. Partea proastă e că e risc de caricatural şi de spectaculos gratuit cât încape. Aşa încât, rogu-vă, comentaţi, lăsaţi o idee, o reacţie, o antipatie, simpatie faţă de stil, pesonaje, idee. Mno, cam aşa ceva.

P.S. Pentru toţi panticeuanii, nepoţii sau strănepoţii panticeuanilor amintiţi aici, îi rog să nu se simtă ofensaţi. Sunt convins că bunicii lor au comis lucruri mult mai onorabile (şi deopotrivă mult mai condamnabile) decât cele pe care le ficţionalizez eu. Toate poveştile de la Panticeu sunt reale, atâta vreme cât pe bunicii, mătuşile şi vecinii care mi le-au spus nu i-a înşelat memoria, sau pe mine însumi nu m-a furat vocea lor mult prea mult ca să mai reuşesc să desluşesc lucrurile posibil să fi fost, de cele care nu au mai apucat să fie. Totuşi, asemănarea cu personajele şi faptele reale este voită, căutată şi obsesivă.

Advertisements

1 thought on “Ce mai e şi cu acest blog”

 1. Bună seara,

  În primul rând, felicitări pentru site-ul original şi interesant. L-am descoperit prin intermediul unui verişor care trăieşte în Elveţia şi cercetează arborele genealogic al familiei.

  Din informaţiile de care dispunem rezultă că străbunicul nostru Jakobi/Jacobi Mór s-a născut în 1835 în Panticeu. De asemenea o rudă care a fost avocat în Cluj şi deputat/senator în Bucureşti, Jakobi/Jacobi Emil s-a născut în 1835, aproape de Panticeu, la Cubleşu Someşan. Despre Jacobi Mendel am aflat din site-ul Dvs.
  Am dori mai multe informaţii, inclusiv studierea documentelor originale conţinând informaţiile. Am fost la Arhivele Naţionale din Cluj-Napoca, dar nu am găsit nici un material documentar.
  Dacă dispuneţi de asemenea materiale, sau ştiţi unde s-ar putea găsi, vă rog informaţi-mă.

  Vă mulţumesc anticipat pentru amabilitate. Cu stimă

  Peter Jakobi
  Oradea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s